Kiállításaink

Hadifogoly magyarok a nagy háborúban. Kiállításunkon nem kívánjuk enciklopédikus ismereteit nyújtani az első világégés hadifogolytáborainak. Sokkal inkább arcokhoz, személyiségekhez, sorsokhoz közelebb hajolni, arra kérve látogatóinkat, hallgassák meg a soha el nem mondott, soha ki nem beszélt történeteket. Azokét, akikért nem szólt a harang.

Szamár-sziget szellemkatonái. A tárlat Szombathelytől Székelyudvarhelyig vándorol, végigvezetve a látogatót a balkáni halálmars útvonalán –egészen a szardíniai lágerszigetig. Eredeti dokumentumok és személyes hadifogolytárgyak, Asinaráról „hazatérő” leletek, fotók a múltból és a jelenből. A száz éve eltűnt hadsereg nyomában. 

Tiltott kastélyok. Van-e visszatérés a pusztulásból és a száműzetésből az erdélyi történelmi családok számára, amelynek tagjai a kora középkortól formálták a magyarság történelmét – de 1949-ben lágerek, pincék, dögtelepek mélyére kényszerítette őket az új hatalom. Túlélés és az elkobzott javak visszavívása – megmaradás és építkezés kétszeres szórványban.