Díjakat nyertünk a XV. Göcsej Filmszemlén

2019.09.15

A XV. Göcsej Filmszemlén 115 benevezett alkotásból két kisfilmünk is díjat nyert: filmetűd kategóriában I. helyezett lett az Erdély és Románia „nagy egyesülése” 100, II. helyezett lett a Süllyedő város – Marosújvár Teleki-öröksége.

A Zalaegerszegi Televízió által szervezett, 15. filmszemlére kétszer több alkotás érkezett, mint a korábbi években: a hazai és a határon túli alkotók rekordszámú, 115 pályaművet küldtek be. Az összesen közel 34 órás filmanyag közül a legrövidebb az 1 perc 45 másodperces kisjátékfilm, míg a leghosszabb az 1 óra 43 perces dokumentumfilm volt.

A pályaműveket négy - dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetüd és ifjúsági - kategóriában Koltay Gábor filmrendező, Lovass Tibor, a filmszemle alapítója és Szaknyéri András, a hévízi Fontana Mozi vezetője értékelte.

Hozzáfűzte: a zsűri azokat a filmeket preferálta, amelyek segítenek megérteni a 20. század történelmét és a mai világunkat. Szaknyéri András kiemelte, hogy az ifjúsági kategóriában az alkotók a saját korosztályukat szólították meg a filmjeikkel. Lovass Tibor az ünnepségen – amelyen Szalay Annamária (1961-2013) családja is jelen volt – felidézte, hogy a filmszemle a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács egykori elnökének a támogatásával indult el. A Göcsej Filmszemle ma már „akadémia, iskola, amely betölti a szerepét a magyar filmiparban” – fogalmazott.

Dokumentumfilm kategóriában Osgyáni Gábor Isonzótól a Piavéig című filmje, kisjátékfilm kategóriában Almási Zsolt Figyelj már oda! című pályamunkája nyerte el az első díjat. Filmetüd kategóriában Margittai Gábor Erdély és Románia „nagy egyesülése” 100 című munkája, ifjúsági kategóriában pedig Szabó Máté Szorul a hurok című filmje lett az első helyezett.

Forrás: Zaol.hu
Forrás: Zaol.hu

A díjak átadása után bemutatták Király Levente fődíjat nyert alkotását. A Göcseji Filmszemle kezdetektől a Médiatanács támogatásával valósul meg, a rendezvény lebonyolítását 2015-től a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

Forrás: Zaol.hu