Tiltott kastélyok a Magyarság Házában

2018.10.14

Maros menti kastélyok címmel egész napos rendezvénysorozatnak adott otthont a Magyarság Háza Falk Miksa Terme a budapesti Duna Palotában 2018. október 12-én, ahol megnyílt Tiltott kastélyok című vándorkiállításunk.

Izgalmas térben, belvárosi műemlék épületben alakíthattuk ki az erdélyi történelmi családok, nevezetes kastélyok történetét, sorsát és lehetséges jövőjét bemutató tárlatunkat.

A kiállítást Major Anita kurátor nyitotta meg, bemutatva a Külső Magyarok vállalkozás szórványkutató tevékenységét is.

Tiltott kastélyok – Marosvécsi Kemények című dokumentumfilmünknek ez volt az első nyilvános bemutatója, amelyet jelentős érdeklődés kísért.

Fotó: Németh Attila
Fotó: Németh Attila

A filmbemutatón jelen volt az egyik főszereplő, báró Kemény János unokája, Nagy Kemény Géza is, aki kezeli a marosvécsi kastélyt, az Erdélyi Helikon két világháború közötti szellemi fészkét, illetve a közeli Galonyán található Auguszta vadászházat.

A filmbemutatót pódiumbeszélgetés követte: Margittai Gábor, a film rendezője és a kiállítás egyik kurátora Szőcs Géza költővel és Lőwey Lillával, a Péter Pál Kiadó honismereti albumsorozatának írójával, szerkesztőjével beszélgetett.

Az estet Farkas Adrienne, a Kossuth rádió szerkesztő-riporterének előadása zárta Szilvássy Karoláról, valamint süteménykóstoló Szilvássy Karola receptjei alapján.

Fotók: Matúz Gábor, Németh Attila és Margittai Gábor