Tiltott kastély

Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében
Példamesébe illő az erdélyi főnemesség XXI. századi „palotaforradalma”: hogy a Trianontól kezdve vesszőfutásra kényszerített rend igyekszik újra gyökeret verni ott, ahonnan elűzték. A magyar történelmet évszázadokig alakító családok tagjai harcba indultak, hogy pusztulásra ítélt kastélyaikért perbe szálljanak a román állammal. Margittai Gábor író, újságíró felkerekedett, hogy kinyomozza, mi lett a Teleki-, Bánffy-, Bethlen-, Mikes-, Apor- és Haller-család tagjaival, hogyan próbálnak ma visszatérni a szétszóratásból, kik laknak ősi kastélyaikban – ha egyáltalán még lakhatók és nem földig romboltak ezek az egykor csodálatos épületek –, és miként próbálnak visszaköltözni oda, ahonnan még az emléküket is igyekeztek kitörölni.

Egyedülálló képanyag, több mint 200 színes és archív fotó segítségével ismerhetjük meg ezt a kihalásra ítélt, mégis hihetetlen életerőről tanúskodó „fajtát”, az erdélyi úri világot. 

A könyv kapcsán film és kiállítás is készült.


Sajtó

„Margittai Gábor az újságírók között a legjobb történész, a történészek között a legjobb újságíró.” (Vass István Zoltán)

„A Tiltott kastély nem az emlékezeti katasztrófaturizmusról szól, nem merengés az elmúlt történeti korok dicsőségén és veszteségén, hanem higgadt, szemlélődő és jó értelemben vett lírai helyzetképe az erdélyi kastélyok és a hozzájuk kötődő emlékezeti helyek jelen visszásságainak.” (Pataki Tamás, Magyar Idők)

Beszélgetés a könyvről Szentesi Zöldi Lászlóval a Demokratában

Kastélymesék a kápolnásnyéki Halász-kastélyban – Fejér Megyei Hírlap