Blog

A XV. Göcsej Filmszemlén 115 benevezett alkotásból két kisfilmünk is díjat nyert: filmetűd kategóriában I. helyezett lett az Erdély és Románia „nagy egyesülése” 100, II. helyezett lett a Süllyedő város – Marosújvár Teleki-öröksége.

A kiállítóteremben tapintható volt a megilletődöttség, az érzelmek áradása. Szelíd őszön, száz évvel az első világháború és Trianon traumája után sem vagyunk érintetlenek, valami ilyesmi dobbant bele a közönség szívébe.

Napok óta menekülnek az erdélyi magyarok Gyulafehérvárról és körzetéből - de legalább ilyen pánikszerűen menekülnek a helyi románok is. Miközben az ország hónapok óta a mai napra készül, hogy megünnepelje: pontosan száz éve, 1918. december 1-jén Gyulafehérváron a nagy nemzetgyűlés képviselői kimondták az "egyesülést" - azaz magyar szempontból...

2018. október 8-án újabb állomására, a pákozdi Katonai Emlékpark kiállítóterébe érkezett Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című vándorkiállításunk, amely méltatlanul elfeledett sorsoknak, szenvedéstörténeteknek állít emléket – Szardíniától Szibériáig.